VOIKO BACOPA MONNIERI PARANTAA MUISTIA?

Kuvittele, jos olisi olemassa pilleri parempaan kognitiiviseen toimintaan, parempaan stressin lievittämiseen ja jolla olisi myös antioksidanttisia ominaisuuksia. Voisiko olla, että sellainen on jo löytynyt? Ja sitä sisältävää yrttiä kutsutaan nimellä bacopa monnieri tai pikkubacopa (brahmi).

Jo aikojen alusta lähtien tutkijat ovat etsineet lääkkeitä luonnosta. Ja aika ajoin tapahtuu niin, että vihreiltä niityiltä löytyy terveyteen vaikuttavia yrttejä. Maailman terveysjärjestön mukaan jopa 80 prosenttia maapallon väestöstä kattaa päivittäiset lääketieteelliset tarpeensa kasvien kautta.

Yrtit ovat yleisiä etenkin väkirikkaissa maissa, kuten Intiassa, Kiinassa, suuressa osassa Aasiaa, Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa.

Bacopa monnieri on kasvilaji bacopien suvussa ratamokasvien heimossa. Se on laajalle levinnyt trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kaikilla mantereilla. Sitä kutsutaan myös nimellä ”brahmi”.

Ja kuten pian huomaamme, sillä voi olla positiivinen vaikutus aivoihin ja kognitiiviseen toimintaan.

Mikä on bacopa monnieri?

Bacopa monnieri on yrtti, jolla on pitkät perinteet niin kutsutussa ayurvedassa, perinteisessä intialaisessa lääketieteessä; se on yksi vanhimmista kokonaisvaltaisista terveydenhoitojärjestelmistä, jota tällä hetkellä harjoitetaan laajasti, erityisesti Intiassa, Sri Lankassa ja Nepalissa. Länsimaissa tämäntyyppinen hoito löytyy usein ravintolisistä.

Bacopa monnieri vaikuttaa dopamiiniin ja serotoniiniin. Mutta sen päätehtävä on stimuloida aivojen hermosolujen välistä kommunikaatiota. Tämä tehdään lisäämällä dendriittien eli hermosolujen tuojahaarakkeiden määrää. Ne ottavat vastaan viestejä hermosoluista ja välittävät niitä eteenpäin sähköisinä impulsseina.

Lue: Iso aivo-opas: Miten aivot toimivat

Sekä dopamiini että serotoniini ovat välittäjäaineita aivoissa.

Dopamiinia vapautuu esimerkiksi silloin, kun harrastamme seksiä, kun syömme, liikumme tai kun jokin on merkityksellistä. Serotoniini on yhteydessä muun muassa mielialaan, hyvinvointiin ja valppauteen. 

Lisäksi bacopa monnierilla voi olla antioksidanttisia ominaisuuksia. Antioksidantit ovat niitä, jotka hallitsevat vapaiden radikaalien määrää kehossa neutraloimalla tai poistamalla ne, mikä suojaa solujamme oksidatiivisilta vaurioilta.

MUISTI: Bacopa monnierilla on useita jännittäviä ominaisuuksia, jotka voivat parantaa muistia

Bacopa monnieri ja muisti

Yksi tunnetuimmista bacopa monnierin vaikutuksista on muistin parantaminen. Nämä ovat havaintoja, joita on nähty erityisesti ikääntyneiden, mutta myös nuorempien keskuudessa.

Alustavat analyysit osoittavat, että bacopa voi vähentää kortisolin eritystä eli kortisolin tuotantoa dopamiinin ja serotoniinin kulutuksen lisäksi stressin aikana.

Useat tutkimukset vahvistavat paremman muistin

Tutkimuksissa on havaittu muun muassa parempaa spatiaalista päättelykykyä, mikä on yhteydessä tilakyvyn käsitteeseen. Sekä kykyä säilyttää tietoja.

Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että se lisäsi haarautumista dendriittien keskuudessa. Dendriitit ovat aivojen hermosolujen osia, jotka liittyvät oppimiseen ja muistiin.

Toisessa tutkimuksessa, joka kesti 12 viikkoa ja johon osallistui 46 tervettä aikuista, jotka söivät 300 mg bacopa monnieria päivittäin, havaittiin, että yrtti paransi osallistujien kykyä käsitellä visuaalista tietoa, oppimisnopeutta ja muistia – verrattuna lumelääkeryhmään.

Vastaava tutkimus, joka kesti saman ajan, ja johon osallistui 60 vanhempaa aikuista, jotka söivät 300 mg tai 600 mg bacopa monnieri – uutetta, osoitti parempaa muistia, tarkkaavaisuutta ja kykyä käsitellä tietoa lumelääkeryhmään verrattuna.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että bacopa monnieri voi:

  • Parantaa keskittymiskykyä ja muistia
  • Säilyttää kognitiivista toimintakykyä
  • Tukea muistia vanhetessamme
  • Edistää normaalia verenkiertoa, joka liittyy aivojen suorituskykyyn

Bacopa monnieri voi ehkäistä stressiä

Lisäksi on havaittu, että bacopa monnieri voi estää stressiä. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on niin sanottu adaptogeeninen yrtti, mikä tarkoittaa, että se lisää kehon vastustuskykyä stressiä vastaan. 

Bacopa monnieri voi vähentää stressiä stimuloimalla mielialaa ja vähentämällä kortisolitasoa, joka on kehon stressitasoihin läheisesti liittyvä hormoni.

Tämän yrtin vaikutus stressiin kaipaa kuitenkin vielä jatkotutkimuksia, ja tutkijat haluavatkin löytää lisää tutkimuksia, jotka voivat tukea näitä aiemmin tehtyjä havaintoja.

On myös havaittu, että tällä yrtillä on antioksidanttisia ominaisuuksia.

Bacopa monnieri antioksidanttina

Tutkimukset osoittavat, että vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot liittyvät moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja diabetekseen.

Bacopa monnieri sisältää voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia.

Tämä nähdään esimerkiksi bacosidien, tärkeimpien bacopa monnierissa olevien aktiivisten yhdisteiden osalta, joiden on osoitettu kykenevän neutraloimaan vapaat radikaalit ja estämään rasvamolekyylejä reagoimasta vapaiden radikaalien kanssa.

Se, mitä tapahtuu, kun rasvamolekyylit reagoivat vapaiden radikaalien kanssa, on se, että ne käyvät läpi prosessin, jota kutsutaan lipidiperoksidaatioksi. Lipidiperoksidaatio on yhteydessä useisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, Parkinsonin tautiin ja muihin aivoihin vaikuttaviin häiriöihin.

Bacopa monnieri voi estää vaurioita tämän prosessin seurauksena.

Bacopa monnieri ja MemoPro

MemoPro on ravintolisä, joka on suunniteltu tukemaan muistia ja keskittymistä. MemoProsta löydät 300 mg bacopa monnieria, joka voi parantaa muistiasi. Samalla se voi huolehtia muististasi vanhetessasi.

MemoPro sisältää myös välttämättömiä B-vitamiineja B1, B2, B3, B5, B6 ja B12 ja C-vitamiinia.

Voit lukea lisää MemoPron tutkimuksista täältä.

Kokeile MEMO

PRO

60 päivän ajan

50% alennuksella – vain 17,25 €

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.