MITÄ SNAPCHAT TEKEE AIVOILLESI

Sosiaalinen media on vähän kuin huumeet. Tiesitkö, että aivosi erittävät samaa hormonia (dopamiinia) kuin huumeita käytettäessä? Tässä artikkelissa kerromme 9 eri tapaa, miten sosiaalinen media vaikuttaa aivoihisi.

Olet ehkä joskus huomannut, että puhelimesi värisee, mutta kun otat sen taskustasi tarkistettavaksi, sinulla ei olekaan ilmoituksia? Tätä ilmiötä voidaan kutsua ”haamuvärähtelyksi”. Ja se johtuu siitä, että aivosi ovat tulleet riippuvaisiksi sosiaalisen median meille tarjoamasta jännityksestä ja huumasta.

Jos olet kuin monet muut, olet todennäköisesti tottunut siihen, että puhelimesi on usein kädessäsi ja vierität alas loputtomia syötteitä FaceBookissa, Instassa jne.

Vaikka tämä on sinänsä täysin vaaratonta, on olemassa joitakin terveyteen liittyviä riskejä, jotka liittyvät sosiaalisesta mediasta liian riippuvaiseksi tulemiseen.

Tähän olemme keränneet 9 erilaista tapaa, joilla sosiaalinen media vaikuttaa aivoihin.

Rahat ovat löysemmässä

Schwabs Modern Wealthin vuonna 2019 tekemän kyselyn mukaan 49 prosenttia meistä käyttää enemmän rahaa kokemuksiin sosiaalisen median käytön jälkeen.

Tämä tutkimus saa tukea myös tieteeltä: Journal of Consumer Research -lehdessä vuonna 2013 julkaistu tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median ja suuren luottokorttivelan välillä on läheinen korrelaatio ja myös korkeampi painoindeksi.

Voi stimuloida ruokahalua

Itse asiassa kaikki ne valokuvat, joita ystäväsi jakavat sosiaalisessa mediassa, voivat myös auttaa stimuloimaan ruokahaluasi ja saamaan sinut syömään enemmän.

Brain and Cognition -lehdessä vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan herkullisten elintarvikkeiden kuvien näkeminen voi johtaa aivojen fysiologisiin ja neurofysiologisiin muutoksiin. Nämä uudet muutokset voivat tehdä sinut nälkäiseksi, vaikka et aluksi tuntenut nälkää.

Voi olla, että valokuva, jonka otit hampurilaisestasi Snapissa, näytti melko viattomalta, mutta tiedät jatkossa, että todennäköisyys, että joku puhelimen toisessa päässä menee pian Mäkkiin, kasvaa.

Kyky ajatella itsenäisesti vähenee

Ryhmäpaine elää ja voi hyvin myös FB:ssa, vaikka et välttämättä ole siitä yhtä tietoinen kuin työpaikalla tai luokassa.

Sosiaalisessa mediassa vaikutamme toisiimme epäsuorasti, ja kaikki haluavat sopeutua joukkoon ja tuntea olonsa pidetyiksi.

Ajan mittaan tämä voi itse asiassa johtaa siihen, että meistä tulee enemmän samankaltaisia, ja vähemmässä määrin itsenäisesti ajattelevia. Tyypillinen esimerkki tästä on se, että samanlaisia arvoja ja tapoja maailmankatsomukseen nähdään usein ”vanhempainryhmissä” tai töissä.

Pahimmassa tapauksessa sosiaalinen media ja tämä ryhmäjärjestys voivat johtaa järjettömiin päätöksiin.

Toistuvat push -ilmoitukset voivat vaikuttaa aivoihimme.

Tekee jotain itsetunnollesi

Toivotko koskaan, että sinulla olisi enemmän sitä, mitä ystävilläsi on FB:ssa? Auto, talo, matkoja ja mikä näyttää oikealta perheidylliltä?

Kaikki tämä altistuminen voi vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoomme, vaikka tiedämme syvällä sisimmässämme, että useimmat ihmiset jakavat vain kaiken positiivisen sosiaalisessa mediassa.

Kanadalaisessa tutkimuksessa, johon osallistui 188 naisopiskelijaa, ja joka julkaistiin Body Image -lehdessä vuonna 2019, havaittiin, että naisilla oli huonompi itsetunto, jos he altistuivat jatkuvasti naisille, joita he pitivät viehättävinä sosiaalisessa mediassa.

Toisessa vastaavassa tutkimuksessa Journal of Social and Clinical Psychology -lehdessä vuonna 2018 havaittiin, että ne, jotka vähensivät sosiaalisen median käytön 30 minuuttiin päivässä, kokivat vähemmän masennusta ja yksinäisyyttä ja että kolmen viikon kuluttua he tunsivat olonsa paljon paremmaksi.

Vähemmän ”tavallisia” keskusteluja

Vietämme usein paljon aikaa puhumalla ystävien kanssa sosiaalisessa mediassa. Käytämme lyhenteitä kuten ”LOL”, tykkäämme, vaihdamme hymiöitä ja kirjoitamme nopeita kommentteja.

Tällainen kommunikointi voi vaikeuttaa puhumista tosielämässä.

Voi olla, että meistä tuntuu, että hymiöiden puute jne., saa meidät tuntemaan, että keskustelut ovat tylsiä ja myös vähemmän merkityksellisiä.

Aivojen palkitsemisjärjestelmä käy kuumana

Kun olemme aktiivisia sosiaalisessa mediassa, aivojen palkitsemisjärjestelmä pyrkii myös aktivoitumaan. Tutkimuksessa, johon osallistui 32 teini-ikäistä, ja joka julkaistiin Psychological Science -lehdessä vuonna 2016, tätä ”päihtymystä” voitiin verrata siihen, jonka saat, kun syöt suklaata tai voitat rahaa. Tämä tunne on sama kuin mitä teini-ikäiset kokevat, kun he saavat paljon tykkäyksiä ystäviensä valokuvassa.

Kun saamme tykkäyksiä, aivojen palkitsemiskeskus syttyy. Tämä alue on nimeltään nucleus accumbens.

Liiallisella käytöllä se voi saada aivosi vapauttamaan suuria määriä kemiallista dopamiinia. Se on sama, mitä tapahtuu, kun käytät huumeita, ostat jotain uutta tai pelaat uhkapelejä.

Tämän haittapuoli on se, että odotuksemme kasvavat ja kasvavat, ja tarvitset yhä enemmän sosiaalisen median ärsykkeitä tunteaksesi saman onnellisuuden tunteen kuin ennen.

Multitasking voi vaikeuttaa sitä

Jos tarkistat jatkuvasti sähköposteja, siirryt Instagramiin ja avaat sitten Snapchatin jakaaksesi lounaasi, olet todellinen multitaskaaja. Mutta jatkuva vaihtaminen eri tilien välillä ei välttämättä ole hyväksi huomiokyvyllesi.

Tämä jatkuvan multitaskauksen muoto voi tehdä jotain kyvylle pitää keskittyminen ja huomio jatkuvasti ajan tasalla.

Vinkki: Poista push-ilmoitukset käytöstä vähentääksesi kiusausta tarkistaa kaikki sosiaalisen median tilisi kerralla.

Huonompi uni

Olet varmasti jo kuullut tästä. Melatoniini on hormoni elimistössä, joka säätelee unta. Korkeat melatoniinitasot auttavat sinua nukahtamaan, kun taas alhaiset tasot voivat pitää sinut hereillä.

Asiat, jotka voivat häiritä melatoniinia, ovat esim. sininen valo, kuten mobiilinäytöt.

Jos makaat puhelin kädessäsi ja skrollailet illalla, se voi häiritä vuorokausirytmiäsi.

Luuletko, että puhelimesi tärisee?

Aina kun puhelin värisee ja ilmoittaa push-ilmoituksesta, aivojen palkitsemiskeskus aktivoituu yhä uudelleen.

Vuonna 2012 julkaistussa Computers in Human Behavior -lehdessä tehdyssä tutkimuksessa löydettiin opiskelijoiden elektronisten laitteiden ”haamuvärähtelyjä”.

Erityisesti niiden keskuudessa, jotka tunsivat olevansa muita riippuvaisempia ja halusivat saada jatkuvasti uusia viestejä, nähtiin, että mahdollisuus tuntea haamuvärähtelyjä kasvoi.

Toisessa pienessä tutkimuksessa vuonna 2016, jossa oli pieni 14 osallistujan ryhmä, havaittiin, että push-ilmoitukset voivat johtaa siihen, että suoriudumme huonommin tehtävissä. Ja että sillä oli kielteinen vaikutus kognitiiviseen toimintaan ja keskittymiseen.

Huolehdi keskittymisestä

Käytätpä sosiaalista mediaa tai et, on tärkeää pitää hyvää huolta aivoistasi ja antaa niille oikeanlaista polttoainetta.

MemoPro sisältää muun muassa 300 mg Bacopa monneria, joka voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja muistia sekä ylläpitämään kognitiivisia toimintoja. Se voi myös edistää normaalia verenkiertoa, mikä liittyy aivojen toimintaan. C- ja B6-vitamiinit edistävät normaalia psyykkistä toimintaa. B12-, B1- ja B2-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa. B5-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Voit lukea lisää MemoPron tutkimuksista täältä.

Kokeile MEMOPRON 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.

Lähde: The Healthy