Aivot paljastavat: 35 kiehtovaa faktaa!

Uskomattomien aivojemme ansiosta voimme aistia ympärillämme olevan maailman, ajatella suuria ja pieniä ajatuksia ja hallita kehon liikkeitä. Aivojen avulla voimme tehdä päätöksiä ja ne huolehtivat kaikista muistoista, joita voisi verrata jättimäiseen valokuvakirjaan.

Mutta aivot ovat myös suuri mysteeri. Ne toimivat tavalla, joka menee useimpien ihmisten käsityskyvyn yli. Tähän artikkeliin olemme keränneet 35 kiehtovaa faktaa aivojen anatomiasta, myyteistä ja toiminnallisuudesta – eikä vähiten siitä, miten ne vaikuttavat muistiimme.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että lukeminen, niinkin vähän kuin 6 minuuttia päivässä, voi parantaa unen laatua, vähentää stressiä ja terävöittää henkistä kapasiteettia. Tämä johtuu siitä, että kun luet, vahvistat aivojen polkuja, jotka alentavat sykettä ja verenpainetta.

Lue älykkäämmin

1. Suuret aivot (tarkemmin sanottuna telencephalon) ovat aktiivisia lukiessamme esimerkiksi tätä artikkelia. Aivot ohjaavat niin lukemista, ajattelua, oppimista, puhetta, tunteita ja suunniteltuja lihasliikkeitä, kuin kävelyäkin. Ne ohjaavat myös näköä, kuuloa ja muita aisteja.

Suuret aivot käsittävät noin 87% ihmisaivoista.

2. Aivot muodostavat noin 2% kehon painosta. Samalla ne käyttävät huikeat 20% kokonaisenergiasta ja hapen varastoinnista!

3. Aivot ovat kuin sieni, joka imee tietoa. Tämä ”sieni” on täynnä jopa 73% vettä. Siksi on tärkeää saada tarpeeksi nesteitä nyt, kun olemme siirtyneet kohti lämpimämpiä aikoja: Jo 2%: n kuivuminen voi vaikuttaa tarkkaavaisuuteen, muistiin ja muihin kognitiivisiin taitoihin.

Hva består hjernen av?
Aivot koostuvat 73% vedestä

Jos hikoilet 90 minuuttia, aivosi kutistuvat, mikä on verrattavissa yhden vuoden ikääntymiseen.

4. Aivot painavat noin kolme kiloa. Huikeat 60% tästä painosta on rasvaa. Se tekee aivoista koko kehon rasvaisimman elimen.

5. Olet varmasti kuullut kolesterolista ja usein kuulemme, että saamme siitä liikaa. Mutta tiesitkö, että kolesteroli on tärkeää aivosoluillemme? Noin 25% koko kehon kolesterolikannasta löytyy aivoista. Ilman riittävää määrää kolesterolia aivosolut eivät selviä.

6. Onko se mikään ihme, että aivot käyvät välillä ylikierroksilla? Aivoissa on huikeat 86 miljardia aivosolua! Syntyessämme aivoissa on noin 130 miljardia aivosolua, mutta monet näistä soluista kuolevat normaalissa ikääntymisprosessissa.

Aivojen jättimäiset solukoneistot toimivat kellon ympäri. Vaikka jotkut aivosolut tallentavat sen, mitä koemme päivän aikana, toiset solut ottavat vallan yöllä nukkuessamme.

7. Hiekanjyvän kokoinen pieni aivokudoksen pala sisältää jopa 100 000 neuronia ja miljardi synapsia, jotka kaikki kommunikoivat keskenään.

Neuronit eli hermosolut ovat termi hermoston soluille. Ne ovat erikoistuneet ja niiden tehtävänä on ottaa signaaleja kehosta ja sen ympäristöstä ja käsitellä näitä tietoja. Ne lähettävät tarvittavat sähköiset impulssit lihaksiin ja rauhasiin, jotta kehomme pystyy paremmin sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin.

Nevroner danner 100 000 milliarder forbindelser eller synapser med hverandre.
Neuronit muodostavat 100 000 miljardia yhteyttä tai synapsia keskenään.

8. Aivot tarvitsevat jatkuvasti happea. Jopa viisi minuuttia ilman happea voi aiheuttaa joidenkin aivosolujen kuoleman, mikä voi johtaa vakavaan aivovaurioon.

9. Oletko miettinyt, miksi vauvoilla on niin isot päät? Tämä johtuu siitä, että aivot kasvavat nopeasti ja siksi niillä on oltava runsaasti tilaa kasvaa. 2-vuotiaan lapsen aivot ovat noin 80% aikuisen ihmisen aivojen koosta.

10. Aivot ovat täysin kehittyneitä vasta 25 vuoden iässä. Jos talon teini-ikäinen yrittää vakuuttaa sinut jostakin muusta, sinulla on hyvä syy ajatella päinvastoin.

Aivosi ovat salamannopeat.

11. Sähköinen hermoimpulssi voi saavuttaa 360 km/h nopeuden. Se on siis yhtä nopea kuin Formula 1 -auto!

12. Aivot tuottavat noin 20 wattia tehoa. Se riittää himmeällä valaistuksella olevan lampun virransytytykseen. Kuka siis sanoikaan, ettei sinulla ole kirkasta päätä?

13. Tuntuuko joskus siltä, että pää on täynnä ajatuksia? Se ei ole tavatonta, sillä Etelä-Kalifornian yliopiston neurokuvantamisen laboratorion mukaan keskimääräiset aivot tuottavat 48,6 ajatusta – minuutissa! Se vastaa noin 70 000 ajatusta joka päivä. Ei siis ihme, että joskus väsymme ajatuksiin.

14. Veri virtaa kehon, mutta myös aivojen läpi. Itse asiassa verta kulkee aivojen läpi 750-1000 millilitraa joka minuutti. Se on tarpeeksi täyttämään pullon viiniä tai litran limsapullon.

15. Oletko koskaan kyllästynyt katsomaan nopeaa toimintaelokuvaa? Syynä voi olla se, että aivosi imevät enemmän kuin luulet. Ne voivat käsitellä kuvaa, jonka silmäsi ovat nähneet vain 13 millisekuntia – eli nopeammin kuin silmänräpäyttämiseen tarvitaan aikaa.

Onko koolla väliä?

Isommat aivot eivät välttämättä tarkoita enemmän älykkyyttä kuin pienemmät aivot. 

16. Yleensä miehillä on noin 10% suuremmat aivot kuin naisilla, vaikka ne ovat yhtä pitkiä. Toisaalta naisilla on suurempi hippokampus eli alue, joka liittyy läheisesti muistiimme.

Albert Einsteinin aivot painoivat 1 230 grammaa – 10 prosenttia vähemmän kuin keskimääräiset aivot 1 360 grammaa. Mutta hänellä oli myös keskimääräistä suurempi neuroneiden eli hermosolujen tiheys.  

Albert Einstein er viden kjent for sin kjente energiligning E = mc2
Albert Einstein on tunnettu suhteellisuusteorian kaavasta E = mc2

17. Viimeisten 20 000 vuoden aikana aivot ovat pienentyneet merkittävästi. Koko aivojen tilavuus on pienentynyt tennispallon kokoa vastaavalla tilavuudella.

18. Jos haluat kasvattaa hippokampuksen kokoa eli osaa, jota pidetään aivojen ”muistikeskuksena”, harkitse taksinkuljettajaksi ryhtymista Lontoossa.

Tavallisen taksikuskin on muistettava nopeasti jopa 25 000 katua Lontoossa.

Näillä kuljettajilla on huomattavasti keskimääräistä suurempi hippokampus. Syynä on psyykkinen harjoittelu, jota he saavat suunnistamalla 25 000 Englannin metropolin kadulla.

Taxisjåfører i London utvikler en særegen hukommelse.
Lontoon taksinkuljettajilla on erottuva muisti.

Aivot ja uusi elämäntapamme 

Stressin kaltaisilla tekijöillä on vaikutusta aivoihin, ja moni asia viittaa siihen, että nykyaikainen elämäntapamme ei ole aivojemme etujen mukaista.

19. Krooninen stressi ja masennus ovat yleistyneet. Tällaiset oireet voivat itse asiassa aiheuttaa aivojen kutistumisen.

20. Aivot tarvitsevat välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Alhaiset tasot voivat aiheuttaa aivojen kutistumisen, mikä vastaa kahden vuoden ikääntymistä.

21. Keskimääräinen älykkyysosamäärä on laskenut 1,6 pistettä vuosikymmentä kohti 1800-luvun lopusta lähtien. Kaiken kaikkiaan ÄO on laskenut keskimäärin 13,35 pistettä.

22. Uusi teknologia on tehnyt useimmista meistä hyviä multitaskaajia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole myönteistä. Aivot eivät pysty keskittymään kunnolla kahteen asiaan tai oppimaan kahta asiaa kerralla.

Voit olla hyvä vaihtamaan nopeasti edestakaisin tehtävien välillä. Mutta se puolestaan auttaa vähentämään tarkkaavaisuuttasi, kykyäsi oppia, lyhytkestoista muistia ja yleistä henkistä suorituskykyä. Multitasking voi vähentää älykkyysosamäärääsi jopa 15 pisteellä.

Multitasking er ikke bare positivt for hjernen vår.
Multitasking ei ole vain positiivista aivojemme kannalta.

23. Tämän vuosituhannen milleniumlapset (18–34-vuotiaat) muistavat huonommin kuin vanhemmat ihmiset. Yhä suuremmassa määrin he unohtavat, mikä päivä on tai mihin he ovat laittaneet avaimensa vanhempiinsa verrattuna.

24. Jos haluat kouluttaa aivojasi, sinun pitäisi yrittää luopua GPS:stä. Jos käytät jatkuvasti GPS-paikannusta löytääksesi tien, menetät sisäänrakennetun tunteen suunnan löytämisestä. Se on ominaisuus, jonka kehittäminen kesti esi-isiltämme useita tuhansia vuosia.

Kanskje bør du prøve uten Google Maps neste gang du skal finne fram?
Ehkä sinun pitäisi yrittää ilman Google Mapsia seuraavan kerran kun liikut?

Muisti kuin kultakalalla?

Kun saamme uutta tietoa aivoista, saamme myös selville joitain asioita, joita nykyään voidaan kutsua myyteiksi.

25. Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että kultakala kiinnittäisi erityisen vähän huomiota ympäristöönsä. On todennäköistä, että kultakala muistaa viimeiset uintinsa lasikulhossa. On myös syytä uskoa, että se muistaa viime päivät.

26. Vanha myytti siitä, että käytämme vain 10% aivoistamme, näyttää olevan väärä. Aivokuvien avulla olemme nähneet, että käytämme suurinta osaa aivoistamme koko ajan, jopa nukkuessamme.

27. Olemme toistuvasti kuulleet, että alkoholi tappaa aivosoluja. Mutta tämä ei välttämättä ole totta. Mutta liiallinen alkoholin käyttö voi vahingoittaa neuronien sidekudosta.

28. Voitko viisastua kuuntelemalla Mozartia?

Olet ehkä kuullut, että Mozartin ja klassisen musiikin kuunteleminen voi tehdä sinusta viisaamman. Mutta tämä teoria ei ole vedenpitävä, vaikka on osoitettu, että tietyntyyppinen musiikki voi parantaa muistia ja keskittymistä

Aivot ja muisti

Yhdessä vaiheessa ajateltiin, että aivot tallentavat jokaisen pienen asian ympärillämme. Että ne melkein käyttäytyvät kuin kamera. Mutta tämä ei ole täysin totta. Aivojen on koottava asioita, kuten palapelissä:

29. Kaikki muisti puretaan ja säilötään aivojen eri osiin. Jotta muistia voidaan ”kehittää”, aivojen on rekonstruoitava yksittäiset tiedonsirpaleet, aivan kuten tietokoneessa.

30. Aivot heikkenevät 24 ikävuodesta lähtien, mutta siitä huolimatta koemme, että jotkut kognitiiviset taidot ovat huipussaan vanhetessamme. Ei ole harvinaista, että parannamme joillakin osa-alueilla ja huononemme joissakin muissa asioissa.

Esimerkiksi jotkut saavat poikkeuksellisen hyvän sanavaraston niinkin myöhään kuin 70-vuotiaana.

31. Mutta miksi muisti katoaa kostean illan jälkeen?

Ehkä olet kokenut, ettet muista, mitä sanoit tai teit kostean illan jälkeen. Tämä ei tapahdu siksi, että olisit unohtanut. Päinvastoin, se johtuu siitä, että alkoholi vaikuttaa merkittävästi aivoihin, jolloin et vain pysty muodostamaan muistoja.

32. Useimmat ihmiset, joilla on erittäin hyvä muisti, syntyvät harvoin tämän lahjan kanssa. Yleensä tämä johtuu siitä, että he ovat oppineet hyviä muistamistekniikoita.

Aivot ja kipu 

33. Aivot tietävät, kun tunnet kipua. Mutta aivoissa itsessään ei ole kipureseptoreita, mikä voi selittää sen, että aivokirurgi voi suorittaa kivuttoman leikkauksen aivoissa potilaan ollessa hereillä.

Saatat ajatella, että päänsärky johtuu aivojen kivusta, mutta tämä kipu johtuu sen sijaan tunteesta iholla, nivelissä, keskushermostossa, verisuonissa tai lihaksissa.

34. Jos olet introvertti, sinulla on todennäköisesti erilaiset aivot kuin jos olisit ekstrovertti. Magneettikuvissa on paljastunut, että dopamiinia ohjaava palkitsemisjärjestelmä on aktiivisempi ekstroverttien aivoissa. Introverttien aivoista on löydetty enemmän harmaata ainetta.

35. Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aivoille ei ole väliä, missä järjestyksessä sanat on kirjoitettu. Niin kauan kuin ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat oikeassa paikassa, aivot voivat nopeasti järjestää kirjaimet uudelleen muodostaen sanoja, joita voit lukea.

Näin ollen luet kenties alla olevaa tekstiä ilman suurempia ongelmia?


Cmabridgen yilopitson tuktimusken mukaan ei ole väilä

msisä jäjretsyksessä sanan kijraimet ovat

ainoa täkreä aisa on

että esnimmäinen ja viimienen kijrain

ovat oikelila piakiolla

loput voivat olla missä jäjretsyskessä tahasna

ja sitli teskti viodaan lukea ongemlitta

koksa aiovt eiävt lue jokaitsa kijraitna eriskeen

vaan sanan kokoniasuuetna

Dokumentoitu vaikutus aivoihin

MemoPro on ravintolisä, jolla on dokumentoitu vaikutus aivoihin. MemoPro sisältää muun muassa bacopa monnieria, joka voi auttaa parantamaan keskittymistäsi ja muistiasi, ylläpitämään kognitiivista toimintaasi ja edistämään normaalia verenkiertoa, joka liittyy aivojen suorituskykyyn.

MemoPro sisältää myös välttämättömiä B-vitamiineja (B1, B2, B3, B5, B6, B9 ja B12). B2-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa, B3-vitamiini edistää normaalia psykologista toimintaa, B6-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja B12-vitamiini edistää normaalia punasolujen muodostumista ja normaalia immuunijärjestelmän toimintaa.

Kokeile MEMOPRON 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.