11 MERKKIÄ SIITÄ, ETTÄ OLET ÄLYKÄS

Jos et pidä itseäsi älykkäänä on todennäköistä, että kuitenkin olet – varsinkin, jos uskomme tutkijoita.  Etenkin, jos haluat olla myös yksin. Ja elät epäjärjestyksessä. Lue lisää muita ”vaatimattomia” älykkyyden merkkejä tästä artikkelista.

Se, mikä määritellään älykkyydeksi, riippuu pitkälti siitä, keneltä kysyt. Mutta useimmat ihmiset ovat samaa mieltä siitä, että älykkyys on kykyä järkeistää, oppia kokemuksesta, ratkaista ongelmia, ajatella luovasti ja pystyä sopeutumaan uusiin tilanteisiin.

Tähän olemme keränneet joitakin (vaatimattomia), mutta tutkimukseen perustuvia merkkejä älykkyydestä. Todennäköisesti olet älykkäämpi kuin luuletkaan.

1. ”En ole niin fiksu”

Mitä viisaampi olet, sitä enemmän ymmärrät maailmaa – ja siten paradoksaalisesti ymmärrät, ettet olekaan niin fiksu. Haluat piilottaa omat kykysi niiden esille nostamisen sijaan.

Asteikon toisessa päässä ovat ne, jotka yliarvioivat omat kykynsä ja ajattelevat olevansa erittäin älykkäitä.

Esimerkkinä voisi toimia amatööri shakinpelaaja, joka luulee pystyvänsä helposti päihittämään ammattilaispelaajan shakissa.

Tätä kutsutaan ammattikielellä Dunning-Kruger-efektiksi, ja siinä on kyse omien kykyjen virheellisestä yliarvioimisesta.

2. ”Tarvitsen aikaa olla yksin”

Onko sinulla voimakas tarve viettää aikaa yksin latautuaksesi? Se voi olla merkki älykkyydestä.

Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat muun muassa ystävyyttä ja onnellisuuden tunteita, ja he havaitsivat, että ihmiset, joilla oli korkea älykkyysosamäärä, tunsivat vähemmän tyytyväisyyttä, kun he joutuivat viettämään paljon aikaa muiden kanssa.

Tarvitsetko aikaa itsellesi?

Se ei välttämättä tarkoita, että älykkäät ihmiset eivät pidä muista ihmisistä, tai että heillä on vain vähän ystäviä, vaan että korkea älykkyys tarkoittaa usein sitä, että haluat viettää aikaa oman pääsi kanssa. Tarvitset aikaa pohtia ongelmia, ideoida uusia asioita ja miettiä menneitä kokemuksia.

Jos tunnet itsesi niin hyvin, että tiedät, milloin tarvitset yksinoloaikaa, se tarkoittaa myös sitä, että sinulla on korkea itsetietoisuus – mikä sinänsä on älykkyyden tunnusmerkki.

3. Tunnet itsesi

Korkea itsetietoisuus tarkoittaa, että tiedät, mitä tarvitset ympäristöstäsi. Omaan identiteettisi liittyy:

  • Ominaisuudet ja kyvyt
  • Elämänarvot
  • Keskeiset elämäntavoitteet ja toiveet
  • Muut määrittävät ominaisuudet

Vahva identiteetti tarkoittaa yleensä sitä, että:

  • Olet varma siitä, kuka olet
  • Tiedät taitosi
  • Luotat siihen, että valintasi heijastavat sisäistä vakaumustasi
  • Voit ilmaista itseäsi vapaasti
  • Kunnioitat omia rajojasi

4. Olet sotkuinen

Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se voi olla hyvä merkki, jos olet hieman sotkuinen. Itse asiassa mitä enemmän sotkua, sitä älykkäämpi olet.

Tutkimuksessa kahta ryhmää pyydettiin kehittämään luovia käyttötarkoituksia pingispalloille. Toinen ryhmä joutui suorittamaan harjoituksen sotkuisessa ympäristössä, kun taas toinen ryhmä työskenteli vähemmän sotkuisessa ympäristössä.

Näyttääkö pöytäsi tuolta? Silloin saatat olla sekä luova että älykäs.

Kävi ilmi, että ne, jotka suorittivat harjoituksen sotkuisessa ympäristössä, keksivät luovempia ja mielenkiintoisempia ideoita.

Siksi voit antaa itsellesi hyvällä omallatunnolla muutamia ylimääräisiä älykkyyspisteitä, jos pöytäsi näyttää olevan kuin pommin jäljiltä.

5. Olet utelias

Jos rakastat uusien asioiden oppimista, yksi miellyttävistä sivuvaikutuksista on, että tulet myös älykkäämmäksi. Tätä hypoteesia tukee myös Goldsmithsin yliopistossa Lontoossa tehty tutkimus.

Tutkimus osoittaa, että ihmiset, jotka varaavat aikaa oppiakseen uutta, kokevat myös kognitiivista kasvua. Kyse ei kuitenkaan ole vain yhä useamman asian oppimisesta, vaan vahvasta halusta oppia lisää. Tämä ominaisuus löytyy monista älykkäistä ihmisistä.

Journal of Individual Difference -lehden tutkimusartikkeli osoitti korrelaation niiden välillä, jotka saivat lapsena ja aikuisena erittäin korkeat pisteet ÄO-testeissä ja jotka olivat samalla uteliaita ja avoimia uusille ideoille.

6. Puhut ääneen itsellesi

Saatat saada outoja katseita, jos keskustelet syvällisesti itseksesi toimistoympäristössä.

Mutta Paloma Mari-Beffan ja Alexander Kirkhamin kirjoittaman Bangorin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ääneen itselleen puhuminen voi lisätä itsekontrollia – joka on tärkeä älykkyyden muoto.

Puhutko ääneen itsellesi?

Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin ratkaisemaan joukko tehtäviä kirjallisin ohjein. He pystyivät lukemaan ohjeet hiljaa tai ääneen.

Johtopäätös oli, että ääneen lukeneet suoriutuivat paljon paremmin kuin ne, jotka lukivat hiljaa. Eli anna kollegasi puhua rauhassa, kun seuraavan kerran kuulet hänen keskustelevan itsensä kanssa. Tämä voi osoittaa suurta itsekontrollia.

7. Olet avoin muiden mielipiteille

Joskus voi tuntua siltä, että tiedät jonkin asian parhaiten itse. Ehkä et halua kenenkään tyrmäävän sinua. Mutta Yalen yliopiston vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan käy ilmi, että hyvin älykkäillä ihmisillä on yksi yhteinen piirre:

He ovat avoimia muiden näkemyksille, ja he eivät usein ilmaise omia mielipiteitään ennen kuin he ovat keränneet useita näkökantoja aiheesta.

8. Olet hyvä tarkkailija

Et ehkä ole Sherlock Holmesin kaksoisolento, mutta jos sinulla on hyvä havainnointikyky, voi se olla myös merkki älykkyydestä. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan työmuistisi on suurelta osin yhteydessä älykkyyteen:

Hyvä havainnointikyky voi viitata erilaisiin älykkyyden muotoihin.

Jos sinulla on hyvä silmä kuvioille, se voi viitata visuaaliseen ja avaruudelliseen älykkyyteen.

Jos olet hyvä muistamaan, mitä luet tai kuulet, sinulla on todennäköisesti hyvä verbaalinen ja kielellinen älykkyys.

9. Huolestut helposti

Voi olla väsyttävää kävellä ympäriinsä ja pohtia kaikkea. Suurin osa huolista ei kuitenkaan ole aiheellisia.

Mutta jos siitäkin huolimatta huolestut helposti, vuoden 2015 tutkimus osoittaa yhteyden verbaalisen älykkyyden ja taipumuksen huolestua ja pohdiskella välillä

Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että ahdistus liittyy myös älykkyyteen.

Ei kuitenkaan ole niin, että ”kaikki”, jotka ovat erittäin älykkäitä, ovat välttämättä kovia huolestumaan ja päinvastoin. Myös älykkäät ihmiset voivat huolehtia vähän.

Erittäin älykkäät ihmiset eivät ehkä vietä niin paljon aikaa pohtimalla asioita, joita ei todennäköisesti koskaan tapahdu. He tuntevat olonsa tarpeeksi turvalliseksi vastatakseen kaikkiin haasteisiin.

Toisaalta heillä on myös suuri tietämys mahdollisista uhista ja vaaroista, ja se voi helposti aiheuttaa huolta.

10. Olet hauska

Jos olet hauska, voit nauttia siitä, että sinulla on todennäköisesti myös korkeampi verbaalinen älykkyys New Mexicon yliopiston vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan.

Tutkijat havaitsivat, että ne, jotka kirjoittivat hauskoja sarjakuvia, saivat myös paljon pisteitä tällaisesta älykkyydestä.

11. Olet luova

Luovuus voi olla merkki älykkyydestä, mutta sen ei tarvitse olla. Mutta luovuus tarkoittaa, että olet joustava ja voit ajatella laatikon ulkopuolella. Mikä puolestaan vaatii sinua muuttamaan nopeasti ajatusmalliasi, mikä viittaa älykkyyteen.

Sovellusta valmistellaan. Luovuus voi olla merkki älykkyydestä.

Älykkyysosamäärän ja luovuuden välinen korrelaatio on havaittu, kun älykkyysosamäärä on alle 120. Luovuuden ja älykkyyden välistä korrelaatiota ei ole havaittu, kun älykkyysosamäärä on yli 120.

Anna aivoillesi pureskeltavaa.

MemoPro on ravintolisä niille, jotka haluavat huolehtia aivoista koko elämänsä ajan. Kun otat kaksi tablettia MemoPro:ta joka aamu, saat välttämättömät B-vitamiinit B1, B2, B3, B5, B6, B9 ja B12, C-vitamiinia ja lisäksi bacopa monnieria.

MemoPro sisältää 300 mg Bacopa monneria, joka voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja muistia sekä ylläpitämään kognitiivisia toimintoja. Se voi myös edistää normaalia verenkiertoa, mikä liittyy aivojen toimintaan. C- ja B6-vitamiinit edistävät normaalia psyykkistä toimintaa. B12-, B1- ja B2-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa. B5-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Kokeile MEMOPRON 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.

Lähteet: